neljapäev, 31. mai 2018

Kodus on muru rohelisem


Traktoris pikal päeval on aega kogu elu üle mõelda. Olen sarnast postitust vist kunagi teinud, aga nüüd on palju aega möödas, et taas arutleda iseendaga. 

Aeg-ajalt loen Eesti uudiseid ja kogu trall aktsiiside ümber on naljakas. Tõstavad aktsiise, aga kingivad sellega raha Lätile. Ma arvan, et suhkrumaks oleks kaunis täpp i-le. Hinnad aina rühivad lähemale Austraalia hindadele, aga miinimumpalk on ikka ligi neli korda väiksem kui Austraalia miinimum. Alkohol on siin küll kallis - 0.375 purk maksab 2.40€ üksikult ostes, aga liiter piima 0.78€ ehk siis vist mitte palju kallim kui Eestis (ei mäleta enam mis maksis). Juustu, liha ja kala kilohinnad on kuskl 2-3 eurot siin odavamad. Mis on aga veidral kombel siin kallimad,  on värsked asjad - juur-ja puuviljad. Tihti on need tükihinnaga, näiteks kurk ja avokaado.  Tomatit saab nii tükihinnaga kui kilohinnaga. Kui kilohinnaga osta siis on odavam kui Eestis. 
Otsustasin väikese võrdluse teha. Kulutused on ühe kuu kohta ja eurodes. Toidukorvi makusmuse panin, mis Eestis kulus ja mis siin kulub. Üüri aluseks võtsin 3-toalise maja Austraalias ja 3-toalise korteri Lasnamäel, mõlemad täiesti sisustatud ja kommud pluss elekter ka sees. Bensiini 50L ja iga nädal tankida, ehk 200L kuus. Õlle aluseks võtsin Eestis mis maksab kast A'Le Coqi (0,33L) ja siin kohaliku õlle(0,375L). Eesti õllekastis on 7,92 liitrit ja siin 9 liitrit õlut. Liitri hinnavahe on 1,28 eurot(Eestis odavam), aga saab Austraalias ka sellise kasti, kus a'le coqiga liitri hinnavahe on ainult 0,58€. Võtsin ühesõnaga sellise keskmise hinnaga õllekasti siin aluseks. Kangel alkoholil võrdlen Bacardi rummi hinda.  Miinimumpalga korrutasin kahega, kuna kõik muud hinnad on ka kahe peale.


                                          Eesti          Austraalia
Toit                                   280            260
Üür                                   700            850
Kütus 200L                      280           182
Õlu,  kast                          18             32
Kange alkohol 1L           25             39

Kokku kulud                 1303         1363 
Vahe   60. Naeruväärne vahe kas pole? 

Miinimumpalk (x2)      1000          3612

Järgi jääb                        - 303          2249   

Tõsi, saime õnneks Eestis ja saame ka siin üle miimimumpalga, aga tahtsin lihtsalt tuua näite, et miimumpalgaga meie Eestis ära ei elaks.  Lisandub veel ka autolaen, kindlustus ja kasko. Ega ilmselt miimumpalgaga keegi endale 3-toalist ei võtagi. Siin on kombeks võtta üüri suur maja ja seal magamistoad veel välja üürida, meiesugustele seljakotiränduritele, nii et kuu üüriraha teenitakse tagasi. 

Kogu siinne olemine annab mõista, et Eestis tegime orjatööd, häid ülemusi võib tikutulega taga otsida ja lisaks koorib valitsus maksudest vaeseks, nii et üüri ja söögiraha otsi rahakoti põhjast. See kõlab väga ekstreemselt, aga see on tõsi võrreldes Austraaliaga. Siin sa tunned, et saad oma töö  eest väärilist palka, ülemused on meil olnud pigem sõbrad kui bossid. Elame vabalt ühe inimese palgast, oleme kõinud reisil Balil, ostnud mõlemale uued telefonid ja Raikkole uue läpaka. Ei ole seda teinud sellepärast, et raha üleliia palju oleks, vaid on olnud vajadus ja ka võimalus. Eestis oli vajadus, aga võinalust oleks pidanud ootama kuid kui mitte aastaid. Siin töötame ühe nädala, et mõlema telefoni raha tagasi teenida.  Ahjaa, unustasin mainida, et tehnika on siin ka odavam. 
Samas on Eestis hea, sest seal on muru rohelisem (sõna otses mõttes) ja seal on pere, armsad sõbrad ja kodu tunne. Need kolm viimast asja on asendamatud. Nendeta on võimalik õppida elama, aga südames on nad alati. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar