reede, 11. mai 2018

Kuidas külvad, nõnda lõikad

Aeg saab siin pool maakera küll teise tähenduse. Tunnid mööduvad lipates, päevad joostes ja nädalad lennates. Rääkimata sellest, et ei taju üldse mis päev parasjagu käimas on, sest töötame iga päev. Ainult laupäev annab aimu kaugele nädalaga jõudnud oleme, sest siis on iganädalane toidupoes käik. 
Raikko uus külvamismasin sai eelmine laupäev lõpuks hoo sisse. Nüüd saame koos ühe põllu peal üle ühe rea, üks veidi ees ja teine taga pool, nisu külvata.Vahepeal on olnud päris katsumusterohked põllud, mitmete takistustega nagu elektripostid, kivihunnikud, puud, põõsad. Õhtuti peame paar tundi pimedas sõitma, siis on küll päris jube. Tolm, pimedus ja kivid ei käi kohe üldse kokku. Üldiselt farmer püüab vältida seda, et me pimedas säärasel keerulisel põllul oleme, aga mõnikord ei suju kõik plaanipäraselt. Nüüd oleme üsnagi sirgetel põldudel, kus takistusi peaaegu et pole ning on vaid rea lõpus keeramisevaev. Aeg-ajalt tuleb selja taha vaadata ja kontrollida, et kõik on omal kohal. 
Ma ei tea kas see huvitab kedagi, aga jutustan veidi, kuidas tööprotssess ja masin toimib.
Komplekt koosneb kolmest osast - traktor, külvaja ja ratastel "kast". "Kast" (ingl. k. box) koosneb kahest osast, ühes on viljaterad ja teises väetiseterad. Et need sealt liikuma saada, tuleb sisse lülitada nö puhur, mis suure õhusurvega saadab väetise ja vilja mööda torusid külvaja torudesse, mis omakorda jõuavad lõpuks maapinnale. Kokku on 88 väikest toru, millest läbi poolte liigub vili ja läbi 44 liigub väetis. Torud on kinnitatud nö jalgade külge, millel on teravad tipud, et kaevuda piisavalt sügavale, kuhu õhusurvega kraam sisse lendab. Jalad on kinnitatud suure raami külge, millel rattad all. Raami taga on veel omamoodi 44 ratast, mis suruvad külvatud viljale mulla peale. Meie ülesandeks traktoris on õigel hetkel lülitada vilja puhumine sisse ja raami küljes olevad tipud mulla sisse lasta. Enne veel automaatjuhtimisnuppu vajutada ja enne veel end õigele reale sättida gpsi abiga. Rea lõpus lülitada külvamine välja, tõsta tipud mullast välja ja keerata järgmisele reale. Vahepeal kui ees on takistused, siis neist tuleb ka käsitsi mööda põigelda. 
Pilt ka jutu juurde

Kahepeale oleme juba maha pannud veidi üle 1000 hektari. Ligi 4000 peaks veel olema. Ideaalsel päeval ja põllul (ilma takistusteta ja pehmema pinnasega) peaksime maha panema kahepeale ligi 200ha. Hetkel teeme umbes 120-150 päevas. Ühe kastitäie viljaga saab teha ligi 50ha ja kulub selleks umbes 5 tundi.
Igav üldiselt ei hakka, hoiad igast näitudel ja külvajal silma peal, et midagi kuskil lahti või puudu ei ole. Mina olen päris mitu teravat tippu ära kaotanud, sest klambrid pole olnud head, mis neid kinni hoiavad. Eile läks mul üks raami küljes olev rehv katki. Õnneks on meil põllu ääres alati kõik vajalik olemas - remondiauto(seal kõik vajalik pitstopiks olemas), rekka(kus sees vili ja väetis kui otsa saab) ja kütusetreiler. Päevad on pikad. Alustame 7 ja lõpetame umbes pool 8 õhtul. Pooltunnike mõnikord siia ja sinna.

Vahel juhtub ka nii. Metsikud melonid jäävad jalgade taha kinni ja hakkavad eelmise aasta viljakõrsi kaasa koguma. Õnneks on neid vähestel põldudel
Mõnikord peame ka lambaid ühelt põllult teisele ajama. Mina ATVga, Raikko krossikaga

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar