reede, 20. aprill 2018

Tallekese uus elu

Nädal taas möödas ja vahepeal oleme oma esimese palga saanud sellest farmist. Oleme rahul.
Mina olen terve nädala sõitnud traktoriga ja põldu rehitsenud, Raikko nüüd vist juba täiskohaga mehaanik - teeb aina ühele ja teisele masinale hoolduseid. Nüüd nagu hakkavadki asjad töökorda saama ja kõik seisab selle taga, et uus külvamisaparatuur kohale jõuaks, siis tuleb vana masina küljest mõned jubinad võtta ja pole muud kui alustada külvamist. Kõigi eelduste kohaselt juhtub see kõik järgmisel nädalal. 
Väike juhtumi kirjeldus kah - paar päeva tagasi märkas farmer et üks lammas lamab maas aia ääres, uuris ja katsus teda aga aru ei saanud mis viga. Pandi söök ja vesi ette, sõi ja jõi veidi, püsti ikka ei tõusnud. Siis otsustas farmer, et annavad talle mingisugust vitamiinisegu, mis peaks esile kutsuma sünnitustegevuse, sest neil oli kahtlus et lammas on tiine. Järsku kõik avaneski ja farmer tõmbas lambatalle välja. Järgmisel päeval aga lambaema polnud ikka kuhugi liikunud ja nägi hädine välja. Tall oli eemale kalpsanud ja ilmselt läinud süüa otsima, määgis keset põldu teiste lammaste vahel. Lugu lõppes sedasi, et lambaema saadeti paremale elule. Talleke lapsendati farmeri õe poolt, kes peab teda kolm korda päevas toitma, seni kuni tall on piisavalt suur et teistega liituda ja ise hakkama saada. 🐑
Kuna mul on traktoriga päev läbi sõites palju aega mõelda olnud, siis arvasin, et võiks jälle kirjutada veidi, mis Austraalias on teisiti kui Eestis.
Kohati tundub, et Austraalia on mõnes asjas Euroopast 20 aastat maha jäänud. Näiteks farmides või veidi vanemates majades (no mitte väga vanades) saad kraanist tulevat vett reguleerida kahe keeratava nupuga, no nagu kunagi ammu Eestiski oli. Selle õigeks reguleerimise õppimiseks läheb omajagu aega, aga kui asi selge siis mõistad, et kuum vesi tuleb vaid natuke lahti keerata ja siis külma nii palju juurde keerata, et kuum soojaks muutuks. Lihtne! 
Teiseks on internet siin suhtelist aeglane. Väga harjumatu oli alguses - igalpool ei olegi internetti ja isegi kui on, siis on see hüpersupermega aeglane. Aga ajapikku harjub sellega ära, tegelikult polegi seda väga vaja või seal aega surfata. Ja no lisaks telefoni levi on ka nii nagu jumal juhatab.
Mis on siin aga äge on see, et teed võivad olla ühteaegu väga käänulised või siis järsku on nõnda pikk sirge, mis ulatub silmapiirini. Mis on aga hirmus - maanteed on üsna kitsad ja kiirusepiirang on 110, kummaski suunas üks sõidurida. 
Aga nüüd...mõtle mõne toidu peale mida tahaksid süüa, olgu selleks pasta, risoto, burger või lasagne, vahet pole sest..........kõik saad poest sügavkülmast kätte! Ainus vaev mida pead nägema, on see soojaks teha. See on veidi veider, aga võibolla siiski mitte, sest austraallased pidid väga laisad olema. Lisaks tundub mulle, et nad käivad kord kuus poes, sest kärud on kuhjaga toitu täis. Ma ei kujuta ette kui suured nende külmkapid on...
Mis siis veel teisiti? Tanklates ei ole püstolil seda automaattäitmise riivi, et paned selle ette ja sirutad pikast sõidust selga. Ei, siin nii teha ei saa, sest kunagi ammu mõned rumalad austraallased ei osanud seda kasutada. Vaatasid et oi 30dollari eest kütust sai täis ja hakkasid seda sealt välja kiskuma, nii et kõik kohad olid kütust täis. Ja sellest ajast peale pole seda väikest aga vajalikku jublakat Austraalia tanklates. Lisaks sellele, et nad on laisad, on nad ka lollid..vabandust, aga nad ise ütlevad enda kohta sama asja. 
Austraalia kärbsed on küll selle maamuna kõige häirivamad olevused. Nad ronivad su silma, kõrva, ninna ja suhu ja kutsuvad oma sõbrad sama tegema. Nii et sa pead kurja vaeva nägema, et neid oma näost minema saada. Tuul päästab õnneks alati, seega tuulevaiksed päevad on meie suurim hirm ja kärbeste suurim rõõm. Sääsed on siin veidi väiksemad kui Eestis, hammustust pole tundagi, aga järgmine päev sügelus annab tunda ikka küll.
Seda nimekirja jätkan ilmselt ühe korra veel, sest erinevusi näeb igal sammul - siin on sinine ookean, lõputud viljapõllud, iga päev päike soojendamas ja suured kängurud ringi kalpsamas. Alati põnev! 

Vaade väiksest traktorist suurele põllule 🚜

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar