reede, 12. oktoober 2018

Lambad:"Mää"


Olin juba unustanud, et Austraalias käib kell kiiremini. No ega tegelikult mitte, aga 3 ja pool tööpäeva on läinud linnulennul. Hooldame viljakombaine - vahetame erinevaid kuluosasid, õli jms. Täna hommikul saime lambaid ühelt põllult teisele ajada. Kui palju tallesid on kolme kuu jooksul sündinud! Uskumatu kui suur kari lambaid on nüüd koos emmedega. Ilmselt mitusada. Pidime nad üle tee teisele põllule saama, värav asub ristmiku juures ja muidugi on palju tahetud, et nad teede ristumiskohal valiksid värava teisele põllule, mitte mõne tee. Olime Raikkoga mõlemad lammaste taga kui nad siis otsustasid valesse kohta joosts. Ma sõitsin kiirelt ATVga neist mööda, et suunata neid tagasi. Seejärel valisid nad järgmise tee. Hüppasin atsilt maha, jätsin selle takistuseks ja jooksin ise teise tee peale. Lambad otsustasid samale põllule tagasi joosta, kust nad tulid. Raikko ajas nad uuesti kokku ja suunas tagasi värava poole. Seekord oli kaks teed kinni ja oli võimalus, et nad lähevad veel kaks korda valesti või lähevad kenasti otse üle tee järgmisele põllule. Hoidsin hinge kinni, et esimesed nutikad tulevad selle peale, et järgmisele põllule minna. Me ei surunud pinget neile peale, vaid lasime rahulikult neil otsustada. Esimesed julged võtsid otsuse vastu ja hakkasid õiges suunas jooksma. Vedas! Terve kari jooksis järgi. Muidugi leidub alati ka täitsa lambaid. Üks  lambapere oli eelmise põllu värava juurde sööma jäänud, kui järsku avastsid: "Okou, kuhu kõik kadusid?" Raikko ajas need ka õigele põllule. Siis oli veel jäänud vaid kolm talle, kes ei leidnud väravat üles. Üks hüppas üle aia, teine läks läbi aia ja kolmas suutis väravast minna. Selline seltskond siis. Miks me üldse lambaid ajame? Et nende toidulaud vahelduks, muidu muutuvad nad kurvaks kui peavad koguaeg sama asja sööma. Erinevatelt põldudelt leiavad erinevat kraami.
Mis veel põnevat? Ostsime omale Perthist jooksujalanõud ja hakkasime jooksmas käima. Esialgu katsume hakkama saada 2,6 kilomeetriga, sest see on edasi-tagasi majast suure teeni. Kuigi üks päev väga joosta ei jaksanud, siis tegime vaheldumisi jooksu ja kõndi veidi üle 5 kilomeetri. Praegu algavad tööpäevad kell 7.30 ja lõppevad 5. Jooksma lähme natuke enne loojangut kell 6, sest siis pole enam palav. Mingi hetk peame ilmselt hommikuti jooksma hakkama, kui viljakoristus hakkab.
Täna oli meil poolpäevak, sest farmeril oli vaja Merredinis (70km meist, veidi suurem linnake) asju ajada, nii et võttis meid ka kaasa, et saaksime oma nädala söögi osta. Sobis meile, kütuse sääst ja lühike reede. Jee!
Tänane jooksmine ka tehtud, hakkame ette valmistama homset lõunat. 

Nisupead

Veel nisu

Kauneid loojanguid võin lõputult imetleda

Hooldustööd

Uued jalavarjud


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar