laupäev, 3. november 2018

Uted ja talled


Reede oli üsnagi lammastele pühendatud päev. Alustasime tavapärasest pool tundi varem - kell 7, et enne lõunast leitsakut kõik tehtud saaks. Pidime ühe suure põllu pealt lambad ajama aedikusse, kus eraldasime talled emadest. Talled pidid minema villa pügamisse ja uted saama täivastase vahendiga kaetud. Lammaste ajamine on üks omaette teadus tegelikult ja kui nendega väga kokku ei ole puutunud, siis on neid raske lugeda. Lammas karjaloomana läheb sinna kuhu teised lähevad ja alati püüab sinu juurest olla kõige kaugemas nurgas. Lambakarjas on tavaliselt liidrid, järgijad ja tropid nagu üteb meie farmer. Liidrid on tavaliselt teistest veidi suuremad ja teised lähevad sinna kuhu eesolev liider läheb. Kui liider ei ole parasjagu karja ees, siis on ees üldiselt tropid, kes lähevad alati sinna kuhu sina ei taha et nad läheks. Väikesest aedikust teise ajamine võib tunduda lihtne, aga ei ole alati. Üldiselt aetakse lambaid selja tagant, aga kui tegemist on vähe erilisema seltskonnaga, siis tasub katsetada meetodit, et jooksed neile eest peale ja nad jooksevad sinust mööda, arvates et on pääsenud, tegelikult läksid aga just sinna kuhu sa tahtsid. Erinevad tõud käituvad erinevalt ja reedel oli tegemist raske juhusega, kus nad üldse ei tahtnud alluda meie survele. Kokkuvõttes saime talled rekka peale, et nad pügamisele saata ja uted jäid täitõrjet saama. Ainult ühel tallel õnnestus põgeneda ja taksost maha jääda. Jätsime ta aedikusse, et siis mõne aja pärast ta kinni siduda ja autoga ta ära viia. Ühel hekel nägime aga et ta on aedikust välja saanud ja tatsab emade seltskonna poole. Võtsime Raikkoga atv ja kimasime karja sisse, et tallel tee ära lõigata. Saime ta teistest eraldatud ja Raix hüppas maha. Ma pole elus nii väledalt teda jooksmas näinud. Mina sõitsin ühel pool ja surusin lammast Raikko poole kuni lõpuks Raikko talle selga hüppas ja pidama sai. Neil mõlemil oli keel suust väljas, väsinud vist... Tõstsime lamba külili atv peale ja ma hoidsin teda jalgadest kinni. Pärast tõstsime ta autokasti ja farmer sidus ta jalad kinni, aga tal õnnestus lausa kaks korda ennast lahti rabeleda. Lõpuks saime teele asuda, farmer läks talle viima ja meie pidime teise farmi sõitma, et järgmised lambad ühelt põllult teisele saada. Farmeri isa oli juba seal lambad kokku ajanud. Kuna teisele põllule saamiseks pidi läbima kuskil 500m asfaltteed, siis meie Raikkoga pidime seisma väravast veidi eemal ja mööduvatele autodele teada andma, et nad sõidaks ettevaatlikult, sest lambad on teel. Meist möödus ainult üks auto, mille Raikko kinni pidas, et seda lammastest teavitada. Sellega lammaste osa päevast lõppes ja tegime muid asju. Näiteks meie tööautole lisatulede paigaldamine.

Eile istutasime tomati natuke mõnusamsse kohta, et ta koguaeg päikest lagipähe ei saaks. Lisasime veidi toitaine rikast mulda ja loodame peagi tomateid näha, sest tal juba 4 õit! Tomati ümberistutamine kuulus lausa tööaja hulka, sest farmer soovitas meil seda teha.
Lisaks tõime ühe traktori teisest farmist ära. Kuna lõpetasime kella 4 aeg, otsustasime õhtul ka poetuuri ära teha. Pühapäev on vaba päev. 

Loodetavasti kuivab vili usinalt ja saame järgmine nädal juba viljalõikusega alustada.


Raikko traktori rattakoopas mutrit keeramas



Madu, millest Raikko kogemata üle sõitis 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar