laupäev, 1. detsember 2018

Suured muutused on toimunud

Teisipäeval lõpetasime oma kodufarmiga, üle 1700 hektari nisu. Edasi pidime liikuma paarikümne kilomeetri kaugusele. Selleks et kogu kupatust - 2 headerit, 2 headeri esiosa treileril, 2 field bini ja chaser bini transportida, oli vaja farmeri pereliikmete abi. Liikusime ühe suure ussina saateauto järel 26km/tunnis. Jõudsime kõik kenasti kohale. Selle farmi saime kolme päevaga tehtud. Põllud olid väga kivised, aga väljusime vigastusteta. Neljapäeval vahetasime taas farmi. Lisaks läksime nisu pealt odra peale. Küll aga ei sujunud kõik neljapäeval plaanipäraselt. Hommikul puhusime headerid puhtaks ja selgus, et minu viljaväljalaskmistoru ei liigu. See mis peaks tulema välja siis kui tahan headerist vilja näiteks chaserisse või põllutünni panna. Otsustasime, et vahetame enne farmi ja siis otsime viga. Peteri isa läks enne meid ühe kombaini esiosaga minema ja helistas 5minuti pärast, et treileril tuli ratas alt ära. Keevitus oli alla andnud. Sõitsime sündmuspaika ning farmer ja Raikko hakkasid tungrauaga seda treilerit üles pumpama. Keevitusmasin oli meil olemas, aga generaator oli kodufarmis. Sõitsime Raikkoga generaatori järgi, farmer keevitas murdunud osa treileri külge ja sõit jätkus (vahejuhtum nõudis paar tundi). Uude farmi jõudes otsiti viga miks viljamahalaadimistoru ei tööta ja ühtlasi oli ka mu konditsioneer alla andnud, ei puhunud enam külma. Farmer ütles, et ta võiks ilmselt terve päev seda elektriviga otsida ja otsustas asjatundja kutsuda. Seni aga pidin mina nukralt põllu ääres ootama, kui farmer ja Raikko läksid esimesele sõidule otra lõikama, et kõik selle vilja järgi seadistada. Nad tegid ühe tiiru peale ja juba töömees jõudiski kohale. Hüppasin ise farmeri asemel Raikkole seltsi. Sellel hetkel saabus ka õhtusöök, kui mina söönud olin, võtsin juhtimise üle ja Raikko sai süüa. Tegime põllule kolm ringi peale, kui farmer helistas, et aitab küll tänaseks. Selgus, et kui ta tahtis minu headeriga tulla proovisõitu tegema, avastas ta et esiosa üks rehv on tühi, seega vahetas ta selle ära. Töömees sai kõik muiud vead ka parandatud, viga oli kuskil elektrisüsteemis.
Reedel tegin headerile pai ning ta oli terve päev viks ja viisakas. Oder ei saanud väga palju vihma ja vili on küllaltki madal, mis teeb lõikuse keerulisemaks. Osad põllud on lainetavad, seega koguaeg peab kõrguse nupuga mängima. Odralõikust tuleb teostada 1200 hektaril, peale seda veel killuke nisu ja ongi valmis. 

Tegime ka aastavahetuseks plaanid, nimelt on minu unistus olnud veeta aastavahetus Sydneys. Seega 29.detsember kuni 2.jaanuar avastame Sydneyt ja selle ümbrust. 

Field bin võtab terve tee enda alla
Mina vilja sõidu pealt maha laadimas
Raikko esimene sõit odra vahel
Ilma esiosata nii pisikesed
...kui treileril ratas alt tuli
Lihtsalt üks seismajäänud põka
Nukralt ootamas. Töölise päevitus näos






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar