laupäev, 23. veebruar 2019

Mis on Austraalia pealinn?


Kolmapäeval jätkasime teekonda Sydney suunas ja jõudsime järgmisesse osariiki New South Wales, mis on suurima rahvahulgaga osariik oma 7,9 miljoni inimesega. Osariigi pealinn Sydney on samuti Austraalia linnadest kõige rahvarohkem oma 4,4 miljoni inimesega. Selles osariigis asub ka Austraalia pealinn Canberra. 
Armas ookeaniäärne linnake Narooma
Kai ääres ujusid ja peesitasid hülged
Australia Rocl - loodus on kivi sisse uuristanud Austraalia kuju
Pirakas kivi. Mina midagi seletamas ka kätega vehkimas

Jõudsime Canberra lähistele ja selgus et pealinna ümber ei ole kuskil võimalik kämpida, 80km tagasi oleks olnud üks koht, aga lootsime lähedale saada, et hommikul vara linna suunduda. Ei leidnud aga ühtegi kohta, sõitsime Canberra eeslinnas ka ringi ja proovisime ühte caravan parki, mis oli täis. Seal soovitas üks naine vaadata linna laadaplatsidele, et mõnikord pakuvad need ka majutust. Sõitsime ühele ja seal olid mõned autod, aga inimesi näha ei olnud, ootasime veidi kuni kaks naist tulid välja ja üks neist küsis esimese asjana, et kas otsime kohta, kus ööbida. Õige! Ta soovitas linnas asuvat caravan parki ja kui seal kohti pole, et me siis helistaks talle ja saame ööbida tema põllu peal. Caravan park oli raskesti leitav, kui lõpuks selle leidsime, oli kell juba 9 ja kontoris kedagi polnud. Proovisime helistada, aga keegi ei vastanud, otsisime koha ja tegime telgi seal lahti. Mõtlesime, et eks hommikul siis teeme kutsikasilmasid ja maksame ära. Selgus aga et kontor tehakse alles kell 9 lahti ja me tahtsime enne poolt üheksat juba ära minna. Nojah, ootama ka ei hakanud..sõitsime siis minema 🙄. Läksime esimese asjana Austraalia Rahvusmuuseumisse, mis oli väga modernne ja paljude põnevate eksponaatidega. Oli infot selle kohta kuidas iga Austraalia rannik avastati, kuidas sisemaa poole liiguti, kulda kaevandama hakati, vilja ja loomi kasvatama hakati, kuidas erinevad võõrliigid on Austraaliasse toodud ja kuidas nad on kohalikku loodust hävitama hakanud. Näiteks jänesed, rebased, metsikud kassid ja koerad, samuti erinevad taime-ja kalaliigid.1901-1907 ehitati Lääne-Austraaliasse üle 3000 kilomeetri pikkune aed, et takistada ida poolt tulevate jäneste levikut. Kahjuks oli see tulutu ja 24st jänesest on saanud 200 miljonit jänest, kes hävitavad kohalikke taimeliike ja söövad farmerite vilja miljonite dollarite väärtuses. Seetõttu kontrollitakse tänapäeval väga karmilt, millega riiki sisenetakse, et ei toodaks uusi hävitavaid taime ja loomaliike riiki. 
Lisaks käisime uues parlamendihoones, mis ehitati 1988. kuna vana jäi liiga väikseks. Esimene parlamendihoone valmis 1927. Varem tegutses parlament Melbournis, kui ühel hetkel jõuti järeldusele, et Austraalial on vaja pealinna.  Kaks suurlinna Sydney ja Melbourne tahtsid selleks saada, kummalgi omad tingimused. Lõpuks oli Melbourne'i tingimuseks, et pealinn peab asuma 100miili kaugusel Sydneyst, et sellisel juhul võib ta olla NSW osariigis. Kuni 1927.aastani tegutses parlament Melbourne'is. Canberras elas sellel ajal umbes 1600 inimest, nüüd üle 400 tuhande. 
Vaade parlamendi katuselt vanale parlamendihoonele (valge maja) 
Kuulasime kuidas senaatorid arutasid midagi USA ja Austraalia teemal
20m lai ja 9m kõrge eukalüptipuumetsa kujutav vaip

Canberra valiti pealinnaks kolmel põhjusel - kaugus Sydneyst, askohalt külm ja vesi on alati saadaval. Külmas kliimas pidavat parlament tegema paremaid otsuseid. Canberra aasta keskmine temperatuur on 13 kraadi. 1913.sai linn omale nime ja sellest ajast on see Austraalia pealinn ning seda ümbritseb Austraalia pealinna territoorium. 
Sydneysse jõudsime neljapäeva õhtul. Reedeks ja laupäevaks oli meil bronnitud tõstukijuhi kursus, sest tahame kindlustada endale töökoha puuvillatöötlustehases. Kahepäevane kursus hõlmas endas hunniku teooriat ja väheke praktikat. Reede õhtu oli sisustatud teooria õppimisega. Eksam koosnes umbes 60st küsimusest, mis hõlmas omakorda väga tehnilist inglise keelt. Praktika oli lihtne. Enne eksamit sõitsin ma ainult kaks korda tõstukiga. Ülesandeks oli teiselt korruselt tõsta maha 800kg veetünn, teha tagurdades ring ümber torbiku ning see põrandale panna. Seejärel kolmandalf korruselt võtta alus 700kg betoonkamakaga, teha tagurdades teistpidi ring ümber torbiku ja samale kohale alus tagasi panna. Seejärel võtta alusel veetünn ja see tagasi teisele korrusele panna. Samal ajal pidi järgima kõiki ohutusreegleid ja liigutused olema sujuvad, aga mitte liiga aeglased. Läbisime mõlemad Raikkoga nii teooria ja kui praktika suurepäraselt ja saime premeeritud tõstikujuhiloaga. 

Sydneys me midagi rohkem ei teinud, kuna aastavahetusel sai seda juba uudistatud ja seekord sadas terve aeg vihma kui seal olime. 
Eile sõitsime Sydneyst 100km sisemaa poole Blue Mountains Rahvusparki, kus on suur kivimoodustis, mille nimeks Three Sisters (kolm õde). Aborigeenide legend räägib, et kolm õde meeldisid teises hõimus asuvale kolmele vennale, aga seadus ei lubanud neil abielluda. Kolm venda otsustasid teha seda jõuga ja alustasid sõda kahe hõimu vahel. Kohalik nõid sai aru, et õed on ohus ja muutis nad kiviks, et neid kaitsta. Nõid tahtis peale sõda nõiduse maha võtta, aga ta tapeti. Sellest ajast peale on kolme naise ilu nendes kolmes kivis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar