kolmapäev, 27. veebruar 2019

Uus osariik, uus linn, uus töö


Jõudsime eile taas uude osariiki, suuruselt teise Austraalias - Queensland. Elab siin ligi 5 miljonit inimest, kellest umbes 2 miljonit osariigi pealinnas Brisbane'is.
Päikesetõus esimesel hommikul Queenslandis
Osariiki sisenedes kellaeg jälle muutus, seekord tunni võrra tagasi, mis und arvestades veidi lihtsam. Meie uueks ja vähe pikemaks peatuspaigaks on väike linn Moura, Brisbane'ist 445km. Moura on umbes 2500 elanikuga kaevandus, vilja ja puuvillalinn, mis asub Banaani maakonnas😄 (Shire of Banana) 🍌. Suure osa elanikest moodustavad kivosöe kaevanduse töötajad. 
Vulkaaniline kivim Narrabris, NSW
Meie alustasime täna aga puuvillatöötlemistehases ehk cotton gin'is. Sõna gin tuleb sõnast engine (mootor). Ginis eemaldatakse puuvillast seemned ja sodi, puhas puuvill pressitakse risttahukateks ja eksporditakse välismaale, kus sellest tehakse lõng ja seejärel juba riided. Osa jääb ka riiki. Austraalia puuvillakasvatajad toodavad iga aasta villa nii palju, et sellega võiks riietada 500 miljonit inimest. See aasta ilmselt nii hea aasta pole, sest kõrvalosariik kannatab põua all ja puuvilla seal on väga vähe. Meie ginis pidi tööd olema aga vähemalt viieks kuuks kui mitte rohkem. Minu ametiks on suurte puuvillapallide masinasse söötmine - pean neilt kile maha võtma või osadelt, mis on risttahuka kujulised, tuleb kate maha võtta ja kokku lappida. Täpsemalt saan teada 1.märtsil kui gin tööle hakkab. Raikko on tõstukijuht, kes masinast välja tulnud puhtad puuvilla risttahukad rekka peale tõstab. Tööülesandeid võib meil olla palju, kui vaja kellelgi appi minna või lõuna ajal kedagi asendada. Kõik selgub jooksvalt. Gin töötab 24/6, kahes vahetuses, pühapäev üldiselt vaba. Esimesena oleme meie ilmselt öises vahetuses, vahetus 12 tundi seitsmest seitsmeni.
Majutuse koha pealt on ajutine (võimalik et igavene) lahendus kohalikus motellis, kus rendime tuba seniks kuni leiame parema lahenduse. Kuna saime alles umbes nädal aega tagasi teada, et siia tööle saame, siis pole olnud võimalust otsida majutust ning kõik head ja odavad on välja renditud. See motell on hetkel soodsaim saadaolevatest.

Kõik tundub uus ja huvitav. Enamus töötajaid on seal mitmendat hooaega ja ülisõbralikud. On isegi 3 eestlast, kes juba teist hooaega siin.
Töövormis
Kohalikud teeäärsed lehmad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar